Venele Varicoase si Insuficienta Venoasa


Radiologie Intervențională Nechirurgicala Ambulatorie

 

Procedura de tratare a varicelor

Insuficienta venoasa este o afectiune foarte comuna care se datoreaza fluxului de sange scazut, dinspre venele din zona piciorului spre inimă. În mod normal, supapele unidirecționale ale venelor menține sângele care curge spre inima împotriva forței de gravitație. În cazul în care supapele nu îndeplinesc aceasta funcție, sângele poate circula înapoi . Acest lucru duce la reflux ceea ce este cunoscut ca insuficienta venoasa, o conditie foarte frecvente care duce la acumularea de sânge în vene.

 

 

Prevalența varicelor și Insuficienței Venoase

Tulburările venoase cronice ale picioarelor sunt printre cele mai comune boli care afecteaza oameni. Varicele afecteaza una din doua persoane care au implinit 50 de ani și 15 - 25 la suta din populatia adulta.

Factori de Risc

Factorii de risc includ vârsta înaintata, un istoric familial cu predispozitie spre varice, locuri de muncă care necesită perioade lungi de stat in picioare sau dimpotrive, perioade lungi de stat pe scaun și obezitate. La femei, sarcina, în special sarcina multipla este unul dintre cele mai comune cauze de accelerare a insuficienței venoase.

 

Simptome

Simptomele cauzate de insuficiența venoasa și vene varicoase sunt legate de creșterea presiunii în interiorul venelor. Simptomele includ dureri, pulsatii, oboseală și se4nzatia de greutate in picioare. Multi oameni au nevoie să se așeze după-amiaza și isi ridica picioarele pentru ameliorarea acestor simptome. Oamenii care au insuficienta venoasa pot avea simptome chiar și fără varice vizibile. Mai rar, în cazuri severe, insuficiența venoasă poate afecta pielea aproape de glezna prin pigmentare și cicatrice. Din păcate, 1 la suta dintre adulti peste varsta de 60 de ani dezvolta rani cronice datorita bolii varicoase, cunoscuet sub numele de ulcere varicoase.

 

Diagnostic si evaluare

Un medic special instruit in diagnosticarea si tratamentul minim invaziv al tuturor tipurilor de tulburări venoase, poate evalua situația dumneavoastră clinică printr-o analiza amanuntita a istoricului Dvs medical, un examen clinic și în multe cazuri, o examinare ecografica a sistemului dumneavoastră venos.

 

Tratamentul venelor varicoase

Tratamentul minim invaziv de ablatie a venelor

Ablatia endovenoasa este un tratament ambulatoriu minim invaziv pentru insuficiența venoasă, care se realizează cu ajutorul ghidajului ecografic. După aplicarea unui anestezic local direct pe piele, in zona venei afectate, este introdus un tub subtire (cateter), cam de marimea unei spaghete, în vena safena. Acest cateter, cu laser sau radiofrecventa este aplicat pe partea interioară a venei pentru a sigila sau a închide vena.
Refluxul într-una dintre venele safene poate provoca varice vizibile. Prin închiderea venei care functioneaza anormal, venele sănătoase din jur nu mai sunt împovărate de fluxul de sâng. Alte vene sanatoase preiau sangele pentru transport, restabilindu-se fluxul normal in picior.

 

 

Beneficiile procedurii de ablatie

•    Tratamentul dureaza mai putin de o ora si ofera ameliorarea imediata a simptomelor.
Revenire imediată la activitatea normala, fara durere sau doar foarte putina durere. Se poate produce inflamari minore sau vânătăi, care pot fi tratate usor

•     Nu raman cicatrici sau cusaturi - pentru că procedura nu necesita incizie chirurgicala, ci doar o mica intepatura in piele, cam de marimea unui varf de creion.

•    Rata de succes este mare și rata de recurență este scăzută, comparativ cu interventii chirurgicale.

•    Rata de succes variază intre 93-97 %.


                                          
                                              Inainte de Ablatie                               Dupa Ablatie

 

Tratamentul chirurgical al varicelor

În mod tradițional, ligatura chirurgicala cu sau fără stripping venos - a fost tratamentul clasic pentru venele varicoase. Această procedură este mai durerosa și necesita un timp de recuperare mai lung decât in cazul ablatie endovenoase. In plus, ligatura chirurgicala este asociata cu o rată mai mare de recurență.

 

Alte tratamente pentru varice

Scleroterapia prin injectare este un alt tratament pentru varice, foarte cunoscut. Aceasta procedura poate fi efectuata independent sau împreună cu ablatia venoasa (detalii aici).
Scleroterapia este utilizaat pentru a trata varice, precum și vene păianjen. Un ac extrem de fin este folosit pentru a injecta vena anormala cu o soluție care micșorează sau inchide vena.
Recuperarea este rapida.3826 vizualizari
DISTRIBUIE PE:
printeaza articol trimite articol intreaba un doctor
Varicoline VIDEO